18

Jaar

Burgemeester Pabstlaan 10 E2
2131 XE Hoofddorp

  • 24/7 online inzicht
  • Dienstverlening op maat
  • Open en eerlijk
  • Flexibel
  • Betrouwbaar

Leg het verbod op privégebruik van een bestelbus altijd schriftelijk vast

11.10.2018
Leg het verbod op privégebruik van een bestelbus altijd schriftelijk vast

Stel u stelt een bestelauto ter beschikking aan uw werknemer maar wil geen bijtelling vanwege privégebruik dan moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het verbod moet schriftelijk zijn vastgelegd.
  • De vastlegging van het verbod moet bij de loonadministratie worden bewaard.
  • Er moet voldoende toezicht op de naleving van het verbod zijn.

Er wordt  een passende sanctie opgelegd als overtreding van het verbod plaatsvindt.

Wat kan er gebeuren als u dit verbod niet goed heeft vastgelegd?

Dat niet makkelijk onder deze voorwaarden uit kan worden gekomen ondervond onlangs een hoveniersbedrijf. Een van de werknemers had een bestelauto ter beschikking gesteld gekregen. De onderneming had geen rekening gehouden met een bijtelling vanwege privégebruik van de bestelauto. De werknemer had namelijk een schriftelijk verbod gekregen om de bestelauto privé te gebruiken. De inspecteur vond echter dat er geen sprake was van een verbod, er was ook sprake van een ondeugdelijke rittenadministratie en legde een naheffingsaanslag op. 

Uitspraak van het hof

Het hof gaf aan dat het hoveniersbedrijf niet op de goede manier kon aantonendat er een verbod was op het privégebruik van de bestelauto. Er was namelijk geen schriftelijke vastlegging van het verbod in de loonadministratie te vinden. En zonder schriftelijke vastlegging was er geen sprake van een verbod op privégebruik. De bijtelling had dus niet achterwege mogen blijven. Voor wat betreft de kilometeradministratie gaf de rechter aan dat niet duidelijk was geworden wanneer en waar de bestelauto had gestaan bij grote projecten. Ook het doel van een aantal ritten was niet te achterhalen. Het hof vond daarom dat de inspecteur terecht rekening had gehouden met een bijtelling privégebruik bestelauto bij de werknemer omdat de rittenadministratie van de werknemer niet betrouwbaar was.