De laatste rookruimtes in Nederland moeten in 2022 sluiten

De laatste rookruimtes in Nederland moeten in 2022 sluiten. Naast de rook ruimtes in het onderwijs, de zorg, de cultuur- en sportsector en overheidsgebouwen volgt in 2022 het bedrijfsleven. 

De laatste rookruimtes in Nederland moeten in 2022 sluiten. Naast de rookruimtes in het onderwijs, de zorg, de cultuur- en sportsector en overheidsgebouwen volgt in 2022 het bedrijfsleven. 

Bezoekers van openbarer uimtes hebben recht op een rookvrijeomgeving. Daarom zijn rookruimtes sinds 1 juli 2020 niet meer toegestaan in openbare gebouwen. Vanaf 1 januari 2022 geldt dit verbod ook voor het bedrijfsleven.

Beperken van rookruimtes

Het verbieden van rookruimtes moet het faciliteren van roken beperken. Zo zegt staatssecretaris Blokhuis :”Roken is een dodelijke verslaving waar elk jaar ongeveer 20.000 mensen aansterven. Rookruimtes faciliteren het roken, versterken de norm dat rokennormaal is en zijn schadelijk. Daarom gaan ze dicht. Iedereen heeft recht op frisse en gezonde lucht in zijn omgeving. Bovendien kunnen we hiermee voorkomen dat jongeren beginnen met roken en ex-rokers weer opnieuw starten. Want zien roken, doet roken.”

Organisaties treffen voorbereidingen voor het sluiten van rookruimtes

Vele organisaties zijn al begonnen met hun voorbereidingen om rookruimtes te sluiten. Zo moet de overheid hierin het goede voorbeeld geven. Arbeidsrechtjurist Edith van Schie: ‘Ook mag een werkgever privileges afnemen van de rokers binnen zijn bedrijf die nu een rookruimte hebben en regelmatig rookpauzes nemen. Maar dat moet dan wel zorgvuldig gebeuren.’ Een werkgever heeft instructierecht. Dat betekent dat hij vrij is om de werkwijzen, procedures en regels in zijn bedrijf te bepalen, zolang die maar redelijk zijn. Regels over roken en niet-roken binnen een bedrijf vallen ook onder dit instructierecht, maar daarbij moet de werkgever zich wel houden aan de wet.

Wettelijke verplichting rookruimtes sluiten

Een werkgever is op basis van een aantal wetten verplicht om roken op werk- en pauzeplekken te verbieden, omdat werknemers recht hebben op een rookvrije werkplek. Dat recht beperkt zich niet tot werkruimtes, maar omvat alle ruimten waar werknemers kunnen komen zoals trappen, hallen, gangen, liften, toiletten, wachtruimten, recreatieruimten, kantines, vergaderzalen, kopieerruimten, magazijnen en dergelijke. Maar ook een bedrijfsauto moet rookvrij zijn, óók als de werknemer die in die auto rijdt zelf rookt. De werkgever moet het rookverbod instellen, aanduiden (bijvoorbeeld door bordjes en stickers te plaatsen) én handhaven. Als een werknemer zich niet aan de regels houdt, dan kan de werkgever daarvoor een boete krijgen. Die variëren van € 600 voor de eerste overtreding tot € 4500voor de vierde overtreding.

Wat betekent dit: 

  • Sinds 1 juli 2021 zijn alle rookruimtes in (semi)publieke en overheidsgebouwen gesloten/weg. 
  • Per 1 januari 2022 is zijn rookruimtes binnen het bedrijfsleven verboden.
  • Sinds september 2019 is er een verbod op rookruimtes voor horeca. 
  • Sinds 1 juli 2020 geldt het rookverbod niet alleen voor sigaretten, sigaren en pijp, maar voor het gebruik van tabak in het algemeen en ook voor e-sigaretten met én zonder nicotine.

Tips:

  • Vaardig binnen de gehele onderneming een rookverbod uit.
  • Neem dit rookverbod op in een circulaire, personeelshandboek of huishoudelijk reglement. Voor hulp/advies kunt u contact opnemen met hr@tps-group.nl
  • Geef het rookverbod in het bedrijf aan met stickers en bordjes.
  • Controleer streng op handhaving van het rookverbod.
  • Stel een sanctiebeleid op en volg dat consequent op.
  • Breng ook bezoekers op de hoogte van het rookverbod.
  • Richt eventueel een rookruimte in. Die ruimte moet dus afgesloten zijn, aangrenzende ruimten mogen er geen last van hebben en het moet een ruimte zijn waar niet-rokers niet hoeven te komen.