Een medewerker vraagt aanvullend geboorteverlof of betaald ouderschapsverlof, en nu?

Graag informeren wij je over het aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof en de wijze van uitbetaling met name als de verlofperiode zowel het jaar 2022 als 2023 raakt. Wordt er in dat geval gerekend met het maximum dagloon van 2022 of van 2023?

Wij leggen het uit!

Aanvullend geboorteverlof 

Medewerkers wiens partner bevallen is, hebben recht op aanvullend geboorteverlof. Dit verlof bedraagt minimaal 1 en maximaal 5 werkweken en moet worden opgenomen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Voorwaarde is dat het standaard verlof van 1 werkweek opgenomen is binnen de eerste vier weken na de geboorte van het kind. Tijdens het aanvullend geboorteverlof ontvangt de werknemer een uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon. Je vraagt het hele aanvullend geboorteverlof en de uitkering 1 keer bij het UWV aan, ook als het verlof flexibel wordt opgenomen, nadat het kind is geboren. Indien je ervoor kiest de uitkering van het UWV rechtstreeks aan de werknemer over te maken, kun je dit aangeven op het aanvraagformulier.

Betaald ouderschapsverlof

De werknemer heeft als ouder recht op maximaal 26 weken onbetaald ouderschapsverlof. Van dat verlof kan de werknemer 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen. Het betaald ouderschapsverlof moet worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Tijdens het betaald ouderschapsverlof ontvangt de werknemer een uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon. Je vraagt de uitkering betaald ouderschapsverlof bij het UWV achteraf aan. Dit is mogelijk nadat de werknemer minimaal 1 keer het aantal uren van zijn werkweek heeft opgenomen. Het aanvragen van de uitkering kan alleen voor hele werkweken. Als je de uitkering van het UWV in 1 keer wilt ontvangen, doe je de aanvraag nadat de werknemer het hele verlof heeft opgenomen. Wil je de uitkering in delen ontvangen, dan doe je de aanvraag nadat de werknemer een deel van het verlof (minimaal 1 week) heeft opgenomen. Hierna kun je nog maximaal twee betaalverzoeken indienen via het werkgeversportaal van het UWV.

Maximum dagloon verlof

Het maximum dagloon is het maximale bedrag waarover je een uitkering kunt ontvangen bij aanvullend geboorteverlof of betaald ouderschapsverlof. Het maximum dagloon wordt vastgesteld door het UWV en is afhankelijk van het inkomen van de werknemer. Om het dagloon van je werknemer vast te stellen, kijkt het UWV naar het loon, inclusief vakantiegeld, twaalf maanden voor de ingangsdatum van het verlof. Het UWV hanteert een maximum dagloon, vanaf 1 januari 2023 bedraagt dit € 256,54.

Maximumdagloon berekenen over 2022 of 2023? Dit is het antwoord!

Als je een uitkering aanvullend geboorteverlof en/of uitkering betaald ouderschapsverlof aanvraagt met een ingangsdatum in 2022 die doorloopt over 2023, wordt er geïndexeerd. Voor 2022 gaat het UWV uit van het maximumdagloon in 2022 en voor 2023 van het maximum dagloon van 2023. Hierbij wordt gekeken naar de periode van het betaalverzoek. Dagen in 2022 beoordeelt UWV op grond van 2022 en de dagen die in 2023 liggen, op grond van 2023.