HR vraagstukken betreft Corona

De uitbraak van het coronavirus roept veel vragen bij HR en werkgevers op. Wanneer moet ik als werkgever voorzorgsmaatregelen treffen, wanneer moet ik werknemers thuis laten werken en welke richtlijnen gelden er? Lees snel verder.

Mag ik werknemers ontslaan als ik door het coronavirus minderwerk heb?

Ja dit kan. Als er sprake is van structurele werkvermindering, dan is dat reden voor ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen. De werkgever kan onderling afspraken proberen te maken met werknemers over het beëindigen van het dienstverband. Als dat niet lukt, dan moet de werkgever aan UWV vragen om toestemming om de voorgedragen werknemer of werknemers te ontslaan.

Het ontslaan van werknemers kan wel gevolgen hebben voorcorona-steunmaatregelen van de overheid.

 

Mag ik van werknemers verlangen dat ze tijdelijk andere werkzaamheden gaan verrichten?

Als de reguliere werkzaamheden door de coronacrisis zijn weggevallen of verminderd, dan is het een redelijk verzoek van een werkgever om aan zijn werknemers te vragen om andere werkzaamheden te verrichten. Zorg er wel voor dat die andere werkzaamheden (zo) dicht (mogelijk) bij de oorspronkelijke werkzaamheden liggen.

 

Coronavoorschriften, preventie & risicogroepen:

Als een werknemer in een risicogroep valt en van de arts thuis moet blijven, is de werknemer dan ziek?

Wanneer de bedrijfsarts van oordeel is dat de werknemer vanwege medische risico’s niet kan werken, ligt het voor de hand om hetzelfde percentage loondoorbetaling te hanteren als bij ziekte.

 

Moeten werkgevers voorzorgsmaatregelen nemen om besmettingen met het coronavirus te voorkomen?

Ja, een werkgever moet zorgen dat hij zoveel mogelijk voorkomt dat zijn werknemers ziek worden of gewond raken door of vanwege het werk. Als werknemers door het werk risico lopen om besmet te raken met het coronavirus, dan is het aan de werkgever om al het mogelijke te doen om besmetting te voorkomen.

Als een werknemer besmet raakt en de werkgever heeft alles gedaan wat hij kon doen om besmetting te voorkomen, dan heeft de werkgever voldaan aan zijn zorgplicht. Wanneer de werkgever zijn werknemer niet optimaal beschermd heeft tegen besmetting, dan heeft hij niet voldaan aan zijn zorgplicht. Dit kan financiële consequenties hebben als het gaat om de aansprakelijkheid van de werkgever.

 

Zorgplicht, die RIVM aanbeveelt:

  • De werkgever moet zijn werknemers instrueren dat zij sowieso thuis moeten blijven bij klachten neusverkoudheid of hoesten of keelpijn of koorts. 
  • De werkgever moet die werknemers die (deels) thuis kunnen werken, thuis laten werken.
  • Voor mensen die niet (helemaal) thuis kunnen werken moet de werkgever de werktijden spreiden.
  • De werkgever moet zorgen voor hygiënemaatregelen, voldoende ventilatie, eventuele beschermingsmiddelen zoals spatschermen, mondkapjes en dergelijke en de mogelijkheid bieden dat de werknemers, voor zover mogelijk, afstand tot elkaar en tot klanten, leveranciers, bezoekers en anderen kunnen houden. 

Mogen we medewerkers verbieden om naar besmette gebieden met het coronavirus op vakantie te gaan?

Als door het ministerie van buitenlandse zaken wordt geadviseerd om niet te reizen naar een met corona besmet gebied, dan mag een werkgever van de werknemer verlangen dat hij privé die reis niet maakt. Hoewel een eenmaal goedgekeurde vakantieaanvraag niet zomaar mag worden ingetrokken door de werkgever, mag hij dat wel doen in een uitzonderlijke situatie, oftewel, bij een zwaarwegend bedrijfsbelang.

Verlof: 

Werknemers willen hun regeling ouderschapsverlof intrekken vanwege de coronacrisis, wat moet ik daarmee?

Een werknemer die ouderschapsverlof heeft opgenomen, kan dat niet zomaar weer intrekken. Maar als er sprake is van onvoorziene omstandigheden bij de werknemer, dan kan hij het ouderschapsverlof wel intrekken, tenzij een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang zich daartegen verzet.

 

Lock down: mag ik mijn personeel verplichten om vakantiedagen op te nemen?

Nee, je mag dat niet verplichten. Wettelijk gezien mag een werknemer zelf bepalen wanneer hij of zij verlof neemt. Wel kun je gezien de bijzondere tijd in overleg gaan om het opnemen van verlof te stimuleren.

 

Privacy:

Mag ik een werknemer die zich ziek meldt vragen of hij het coronavirus heeft?

Het is begrijpelijk dat een werkgever dit wil weten. Echter is het niet toegestaan om bij ziekmelding te vragen wat een werknemer mankeert. Wel mag je de werknemer vragen om zich met spoed te laten controleren op corona bij de arbodienst of bedrijfsarts.

 

Bonnie Kaldenbach

HR Business Partner @ Tilstra Services BV