Nieuwe loonregeling voor DGA's in 2023

Indien je als dga, waarop deze regeling van toepassing is, geen rekening houdt met de aankomende wijzigingen loop je het risico op hoge belastingaanslagen.

Als directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv moet je jezelf een salaris betalen dat marktconform is. Dat zegt de huidige loonregeling. Vanaf 1 januari 2023 moet het loon 100 procent overeenkomen met het loon van iemand in een vergelijkbare functie, dit is op dit moment 75%. Deze ‘korting’ op gebruikelijk loon voor dga vervalt, er mag bij het vaststellen van dit loon geen rekening meer gehouden worden met de zogeheten doelmatigheidsmarge (25%).

Het gebruikelijk loon is vanaf januari 2023 minimaal gelijk aan het hoogste van de volgende bedragen:

-       100 procent van het loon van iemand met een vergelijkbare functie;

-       het loon van de werknemer methet hoogste salaris;

-       een vast bedrag van minimaal€ 48.000.

Voor veel dga’s betekent dit dat zij een hoger salaris moeten opgeven in de loonaangifte en dus meer belasting moeten gaan betalen.

Verval van uitzondering voor startups

Voor dga’s van innovatieve startups geldt momenteel dat zij bij de loonregeling mogen uitgaan van het wettelijk minimumloon. Volgens het kabinet slaagt de regeling er niet in om innovatieve startups te stimuleren en daarom vervalt de uitzondering voor startups per 1 januari 2023.

Meer financiële wijzigingen 2023/2024

Naast de aanpassing van het gebruikelijk loon zijn er nog een aantal boekhoudkundige wijzigingen die invloed zullen hebben op jouw financiële administratie. We raden je aan dit tijdig verder te bespreken met je boekhouder of adviseur.

De nieuwe relevante wijzigingen zijn:

- Afbouw en afschaffing “jubelton” schenking voor de eigen woning

De schenkingsvrijstelling voor de aankoop van een eigen woning, ook wel de jubelton genoemd, wordt per 1 januari 2024 volledig afgeschaft. Dit betekent dat het bedrag wat momenteel nog belastingvrij geschonken mag worden binnenkort wordt verlaagd. De jubelton bedraagt nu (2022) €106.671, welke geldt voor ontvangers tussen de 18 tot 40 jaar oud. In aanloop naar de afschaffing in 2024 gaat de vrijstelling per 2023 omlaag naar €28.947.

- Stijging tarieven Vennootschapsbelasting

De tarieven in de vennootschapsbelasting gaan omhoog en de schijflengtes omlaag. Vanaf 1 januari 2023 bedraagt het tarief tot een belastbare winst van €200.000 19% en daarboven 25,8%. Hierdoor worden resultaten eerder in de hoogste schijf van 25,8% belast. De reden voor de verhoging is meer belasting ophalen bij winstgevende bedrijven om de lasten voor burgers te verlagen en de koopkracht te verhogen.

Elinor van de Gevel-Muffels

Business Development Director @ Tilstra Services BV