Nog maar 33 dagen tot kerst en daarmee de laatste verloning van 2022.

Het blijft bijzonder dat de tweede helft van het jaar zoveel sneller voorbij lijkt te gaan dan de eerste helft. Met de zomervakantie nog in mijn achterhoofd zijn we alweer in volle voorbereiding op de aankomende drukke maanden. Voor de salarisadministratie is dit het echte hoogseizoen, ben jij al voorbereid?

Het blijft bijzonder dat de tweede helft van het jaar zoveel sneller voorbij lijkt te gaan dan het eerste. Met de zomervakantie nog in mijn achterhoofd zijn we alweer in volle voorbereiding op de aankomende drukke maanden. Voor de salarisadministratie is dit het echte hoogseizoen, ben jij al voorbereid?

Ben je niet tevreden over je huidige partner op het gebied van salarisadministratie? Dan is dit ook hét moment om over te stappen. Hoe je dat aanpakt? Daarover schreef ik al eerder een blog.

Voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in een overstap naar Nmbrs hebben wij nu extra leuk nieuws: Tilstra Services, onderdeel van TPS -Group BV, is nu ook te vinden als Nmbrs Certified Professional® op de website van Nmbrs. Na vele implementaties kunnen we nu met recht zeggen dat wij elk bedrijf, hoe ingewikkeld de wensen ook zijn, kunnen ondersteunen met advies op maat én de juiste inzetbaarheid van de tool Nmbrs.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor 2023 met betrekking tot de salarisadministratie?
  • Vrije ruimte WKR

De vrije ruimte voor de werkkostenregeling zal per 1 januari 2023 naar verwachting verhoogd worden naar 1.92% over de eerste € 400.000,- van de fiscale loonsom. Er is een motie ingediend om dit percentage tijdelijk nog verder te verhogen tot 3%, hierover is nog geen uitspraak gedaan.

Door de inflatie zijn vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers duurder geworden. De loonsom, en daarmee de grondslag voor de vrije ruimte, stijgt niet gelijkwaardig mee. Om dit te compenseren wordt de vrije ruimte verhoogd. Wil je advies over het optimaal benutten van de vrije ruimte dan helpen we je daar graag bij.

  • Onbelaste reiskostenvergoeding  

Op dit moment is de onbelaste reiskostenvergoeding vastgesteld op € 0,19 per zakelijke kilometer. Dit bedrag wordt per 1 januari 2023 verhoogd naar € 0,21. Het is de eerste verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding sinds 2006.  Per 1 januari 2024 stijgt dit bedrag nog verder naar € 0,22 per kilometer. Wil je meer dan dit bedrag vergoeden? Dat kan, dit zal dan worden aangemerkt als belastbaar loon. Dit bovenmatige deel kan ook ten laste komen van de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling.

  • Minimumloon

Het minimumloon gaat per 1 januari 2023 met 10,15% omhoog. Dit is een verhoging van 8,05% met daarboven op de reguliere indexatie. Deze stevige verhoging past bij de hoge inflatie.

Aanvullend op de stijging minimumloon wordt er komend jaar een gemiddelde cao-loonstijging van 3.7% verwacht. De verhoging van het wettelijk minimumloon zorgt ook voor extra loongroei binnen de cao’s. Het daadwerkelijke percentage van de verhoging zal afhangen van de cao-onderhandelingen, vakbonden zullen inzetten op enorme stijgingen van bijvoorbeeld 12%.

Ben je werkgever van een niet cao gebonden organisatie? Dan heb je de loonstijging zelf in de hand. Maar hoe bepaal je of, en met welk percentage, je een verhoging doorvoert? Lees vooral eens deze blog. Onze HR adviseurs denken natuurlijk ook graag met je mee. Aan de hand van benchmarks kunnen wij je adviseren over passende salarissen van diverse functieprofielen.

Elinor van de Gevel-Muffels

Business Development Director @ Tilstra Services BV