Thuiswerken of weer naar kantoor?

Yes, het aantal Corona besmettingen blijft dalen en steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Naast dat er privé weer meer ruimte komt voor sociale activiteiten zien we ook dat zakelijk gezien er meer ruimte ontstaat. Steeds meer mensen zijn vaker op kantoor welkom maar worden medewerkers daar wel blij van?

Als ik naar mijn eigen situatie kijk dan heb ik dat nu eerlijk verdeeld. Van de 4 dagen dat ik werk ben ik er nu weer twee op kantoor aanwezig. Vandaag had ik mijn kantoor dag en ik moet zeggen het voelde weer even als beloning. De zon schijnt en dat daagt me ook uit om weer eens de fiets te pakken, het is iets meer dan 10 km fietsen waarbij ik vooral veel groene stukken doorkruis. (Tip, kies voor een elektrische fiets van de zaak om dit laagdrempeliger te maken 😉) Het voelt goed om buiten én in beweging te zijn met als doel om samen met mijn collega’s weer plannen te maken voor de toekomst. Natuurlijk zijn wij prima in staat om vanuit huis met elkaar samen te werken, toch merk ik dat de langer termijn plannen steeds vooruit geschoven werden. Het voelt toch beter om in één ruimte met elkaar te filosoferen over mogelijke aanpassingen en uitbreidingen van onze dienstverlening. Daar zijn we vandaag weer goed in geslaagd! Na zo’n dag vind ik het dan weer heerlijk om thuis, volledig gefocust in mijn eigen kantoortje, deze plannen uit te kunnenwerken. Thuis krijg ik dan echt veel meer gedaan dan op kantoor.

Het is een “hot item” op dit moment voor zowel werkgevers als werknemers. Wat zal de balans worden? Zullen we ooit weer allemaal tegelijk op kantoor aanwezig kunnen zijn? Zullen we weer terugvallen in ons oude werkpatroon?

Recente berichtgevingen geven aan dat in vrijwel alle lopende CAO onderhandelingen thuiswerken op de agenda staat. Vragen als; “Zou een medewerker recht moeten hebben op thuiswerkvergoeding? Wat voor gevolgen heeft langdurig thuiswerken op zowel de mentale- als de fysieke gezondheid van medewerkers?” zullen daarbij zeker besproken worden.

Ik ben erg benieuwd hoe jij dit ziet. Vind je het leuk om hier eens over in gesprek te gaan? Of ben je werkgever en wil je eens bespreken hoe jij dit het beste voor jouw medewerkers kan regelen? Ik kom graag (nu ook weer fysiek) bij je langs voor een kopje koffie.

Elinor van de Gevel-Muffels
Business Development Director @ Tilstra Services BV