Wetswijzigingen 2024

In Den Haag wordt er volop gewerkt aan veranderingen die in 2024 van invloed zullen zijn op verschillende regelingen, vergoedingen en wetten. Om jou op de hoogte te houden, hebben wij een overzicht samengesteld van de aanstaande wijzigingen. Het belooft een jaar te worden waarin allerlei nieuwe regelingen en wetten het daglicht zien, en wij zijn hier om jou een handig overzicht te bieden.

  • Minimumloon
    Met de Wet invoering minimumuurloon gaat vanaf 2024 voor elke werknemer hetzelfde minimumuurloon gelden, er is geen minimum periodeloon meer. Ook stijgt het minimumloon met 3,75%. Wij zullen in Nmbrs deze wijzigingen opnemen bij de werknemer met een minimumloon.
  • LIV
    Het Lage-Inkomensvoordeel (LIV) is een ondersteuning voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met een loon rond het minimumniveau. In 2024 blijft deze tegemoetkoming bestaan, maar met een belangrijke verandering.

    De criteria voor het uurloon van LIV volgen de stijging van het minimumloon sinds 1 januari 2023. Echter, vanaf 1 januari 2024 wordt de bovengrens van het uurlooncriterium aangepast van 125% naar 104% van het minimumloon. Dit betekent dat werkgevers in aanmerking komen voor het LIV als het uurloon van hun werknemers tussen €14,33 en €14,91 ligt.
  • Pensioen / AOW
    Vanaf 1 januari 2024 wordt de toetredingsleeftijd voor pensioenopbouw 18 jaar in plaats van 21 jaar. Werkgevers moeten dus mogelijk ook voor jongere medewerkers pensioenpremie afdragen.

    En de AOW-leeftijd wordt in 2024 67 jaar. In 2023 was dat 66 jaar en 10 maanden.
  • Reiskostenvergoeding
  • De onbelaste reiskostenvergoeding steeg in 2023 naar 21 cent per kilometer. In 2024 stijgt de onbelaste reiskostenvergoeding voor zakelijk gemaakte reiskosten verder naar 23 cent per kilometer.
  • De onbelaste thuiswerkvergoeding gaat ook omhoog, naar € 2,35 per dag.

Deze wijzigingen zijn overigens niet verplicht. Wanneer je hier als werkgever van wilt afwijken dan zullen wij hiervoor actief in Nmbrs een aanpassing moeten doorvoeren. Wanneer dat het geval is verzoeken we je dit zo snel mogelijk aan ons door te geven zodat wij deze verhoging tijdig kunnen tegenhouden.Heb je het bedrag aan reiskosten en thuiswerkvergoeding ook opgenomen in de arbeidsovereenkomst? Vergeet dan niet om een aanpassing te doen in de templates!

  • CO2-uitstoot
    Nadat de verplichting om de CO2-uitstoot van zakelijke reizen en woon-werkverkeer te registreren diverse keren is uitgesteld, lijkt het er dan toch echt op dat je er per 1 januari 2024 aan moet geloven.
  • Werkkostenregeling (WKR)
    Afgelopen jaar omhoog, dit jaar weer omlaag: De eerste schijf van de vrije ruimte van de werkkostenregeling wordt verlaagd van 3% (in 2023) naar 1,92% in 2024.
  • Gelijke kansen
    Zo krijgen werkgevers waarschijnlijk vanaf medio 2024 te maken met de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. Dat betekent dat uw organisatie verplicht is een werkwijze te hebben die gericht is op het voorkomen van discriminatie bij de werving en selectie van werknemers. Bovendien krijgen intermediairs, zoals uitzendbureaus, een meldplicht als zij een discriminerend verzoek van een opdrachtgever ontvangen.
  • Vertrouwenspersoon
    Andere wijzigingen die gevolgen hebben voor werkgevers zijn het verplicht aanstellen van een vertrouwenspersoon bij tien of meer werknemers en de hervorming van het concurrentiebeding.
  • 30% regeling
    Met ingang van 1 januari 2024 is de 30%-regeling nog uitsluitend fiscaal gericht vrijgesteld als die niet meer bedraagt dan 30% van de Balkenendenorm.